Windows 10 Nasıl Yüklenir?
Bu yazımızda sizlere Windows 10 hakkında detaylı bilgiler vereceğiz ve ardından nasıl yükleyeceğiniz açıklayacağız.
İşletim Sistemi Nedir?
İşletim sistemi bir bilgisayarın tüm donanım ve yazılım birimlerini senkron bir şekilde çalışabilmesini sağlayan bilgisayar diski içerisine kurulan yazılıma verilen isimdir. İşletim sistemlerinden en çok kullanılanları Windows, Linux ve OS olarak bilinmektedir. Fakat ülkemizde bir genele vuracak olursak en çok kullanılan işletim sistemi hem özgürlük bakımından hem güncelleme bakımından Windows olarak bilinmektedir. Windows işletim sistemi ilk olarak 1985 yılında teknoloji severler için kullanıma sunulmuştur. Günümüzde en son sürümü Windows 10 olarak bilinmektedir. Windows 8.1’in ardından piyasaya sunulan Windows 10’un kendi içerisinde birçok sürümü bulunmaktadır. Bu sürümler Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education şeklinde Windows severlerin kullanabilmesi için piyasaya sunulmuş olan sürümleridir.
Windows 10 Sürümlerinin Özellikleri Nelerdir?
Windows 10 ilk olarak 29 Temmuz 2015’te yayına alındı. Windows 10’un çıkması ile birlikte de Windows 10’un alt sürümleri piyasaya sunulmaya başlandı. Bu sürümler Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education olarak isimlendirilmiştir. Peki bu sürümlerin özellikleri nelerdir? Diye soracak olursanız sizlere bu konuda biraz bilgi vermek isteriz.
Windows Nasıl Yüklenir? (Windows 10 Pro)
Windows’un Windows 10 Pro’yu çıkartmasındaki en temel neden iş dünyasını hedeflemek amacı ile yayınlanmıştır. Windows 10 Home sürümüne ek olarak içerisine iş dünyası için çeşitli kurumsal özellikler eklenmiştir.
Windows 10 Enterprise
Windows Pro’nun çıkması ile birlikte Windows BT (Bilişim Teknolojileri) severleri de düşünüp Windows 10 Enterprise sürümünü Windows severler için kullanıma sundu.
Windows Nasıl Yüklenir? (Windows 10 Education)
Windows 10 Education, Türkçe anlamı ile de Windows 10 eğitim sürümü Okullar, kolejler ve tüm eğitim alanlarında kullanılabilmek amacı ile Windows tarafından 29 Temmuz 2015’te piyasaya sunulmuştur.
Freedos Nedir?
Freedos bilgisayar bir diğer adı ile disk içerisinde işletim sistemi olmayan bilgisayar anlamına gelmektedir. Özellikle de yeni nesil bilgisayarlar bilgisayar üreticileri tarafından freedos olarak fabrikadan çıkarılıp satışa sunulmaktadır. Bunun en teme nedeni kullanıcıların sıfır bilgisayar alıp bilgisayarları içerisine kullanım amaçlarına göre işletim sistemi kurabilmeleri için fabrika çıkışlı olarak boş bir şekilde üretilip kullanıcılara sunulmaktadır.
Freedos Bilgisayara Windows Kurmak
Freedos bilgisayara istemiş olduğunuz işletim sistemini kurabilirsiniz. Kurmak istediğiniz işletim sisteminin serial key numarası yani bir diğer adı ile işletim sistemi lisans anahtarı gereklidir. Örneğin bir Windows 10 işletim sistemini bilgisayarınıza kuracağınızı varsayalım. Bunun için size Windows 10 kurulum dosyaları ve Windows 10 lisans anahtarı gereklidir. Kısaca özetleyecek olursak freedos bir bilgisayara istemiş olduğunuz bir işletim sistemini işletim sisteminin lisans anahtarı ve kurulum dosyalarını temin ederek bilgisayara kurulumu yapabilirsiniz.
Freedos Bilgisayara Windows Nasıl Yüklenir?
Freedos bir bilgisayara Windows kurulabilmesi için ilk olarak Windows yazılımına ve Windows lisansı gerekmektedir. Freedos bilgisayara Windows kurma işlemi format atma işlemi ile birebir aynıdır. Fakat bilgisayarınıza format attığınızda özellikle de işletim sisteminiz Windows ise kurulumunuzu yaptıktan sonra Windows lisans anahtarını girmeniz gerekmektedir.
Freedos bir bilgisayara işletim sitemi kurabilmeniz için gerekli olan İSO dosyalarını elde ettikten sonra bilgisayarınızı boot edebilmek için bir USB bellek veya DVD-rom içerisine İSO dosyasını yazdırmamız gerekmektedir. Yazdırma işlemini yaptıktan sonra bilgisayarımızın boot ekranına giriş yapmamız gerekmektedir. Bilgisayarınızın boot ekranına ulaşabilmek için ESC veya F2 tuşları ile bilgisayarınızın güç tuşuna bastıktan sonra tıklamanız gerekmektedir.
Bilgisayarınızın BIOS ekranına giriş yaptıktan sonra bilgisayarınızı boot etmek için kullandığınız USB belleği veya cd-ROM’u boot ekranı üzerinden f1 tuşu ile birinci sıraya alarak bilgisayarınızı boot edip başlatmanız gerekmektedir. Bilgisayarınız başlarken Windows’un kurulum ekranı karşınıza gelecektir. Bu ekrandan bilgisayarınızı hangi dilde kullanacaksanız dil seçeneğinden dilinizi seçip devam etmeniz gerekmektedir. Bir sonraki ekranda klavye seçeneği gelecektir.
Klavyeniz Q klavye ise Q seçip F klavye ise F klavyeyi seçip kurulumumuza devam ediyoruz. Klavye şeçimimizi de yaptıktan sonra sizden Windows lisans anahtarı istenmektedir. Lisan anahtarınızı sitemizden satın aldıktan sonra e-posta adresinize gelen lisan kodunu Windows’un lisans bölümüne girerek Windows’umuzu etkinleştiriyoruz.
Daha sonra Windows masaüstü ekranımıza gelmektedir. Karşımıza gelen ekranda bilgisayarımızın donanımı ve yazılımının senkron bir şekilde çalışabilmesi için bilgisayarımızın driver kurulumlarını yapmamız gerekmektedir. Bu işlemi bilgisayarınızı yeni aldıysanız bilgisayarınızın içerisinde gelen driver CD’si ile kurabilirsiniz. Eğer bilgisayarınız yeni değilse ve bilgisayarınızın driver CD’leri sizde yoksa DriverBooster isimli sürücü yükleme programı ile sürücülerinizi kurabilir ve bilgisayarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.